Kulturno umjetničko društvo « Branimir » Nin

Kulturno umjetničko društvo « Branimir « Nin osnovano je 1996. godine s osnovnim ciljem brige i unaprijeđenja tamburaške glazbe u Ninu, njegovanja narodnih običaja te okupljanja mladeži i građanstva kroz aktivnosti kulturno umjetničkog amaterizma. Povod osnivanja društva bio je formirani tamburaški orkestar pri osnovnoj školi o kojem je valjalo pomnije brinuti i razvijati glazbenu aktivnost na tamburici. Lokalna samouprava od prvih dana osnivanja tamburaškog orkestra pri školi podupire financijskim sredstvima kulturno umjetnički amaterizam i bez te financijske pomoći amaterizam bi se teško tako uspješno razvijao.

O dugoj tradiciji tamburaške glazbe u Ninu saznajemo iz povijesnih izvora koji govore da se tamburica svirala u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu još u 19. st. Arhivski tragovi govore o iznimno uspješnom tamburaškom zboru u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a bilo je još nekoliko pokušaja obnavljanja zbora, no najuspješniji se pokazao ovaj posljednji.

Izuzetne društvene okolnosti, prvenstveno vrijeme poslije Domovinskog rata i činjenica da u kraljevskom Ninu nije bilo organiziranih slobodnih aktivnosti, utjecale su na poketanje tamburaštva što je rezultiralo visokim rezulatima na Nacionalnim festivalima tamburaške glazbe u Osijeku. Budući je postojala tradicija i obiteljska ljubav prema tamburici, proizašla iz činjenice da je ranije netko od predaka svirao taj instrument, roditelji su djecu bodrili i stoga su se na tom instrumentu u Ninu događala prava virtuozna čuda. Tamburaški orkestar je osvojio 2 brončane, 4 srebrne i 6 zlatnih Plaketa Tamburara Paje Kolarića na nacionalnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku.

Dobitnici su visokih nagrada i priznanja od kojih vrijedi istaknuti dvije nagrade Zadarske županije i nagradu Europske federacije turističkih novinara za kulturološki doprinos razvoju turizma. Ostvarena su mnogobrojna gostovanja u zemlji i inozemstu, a s klapom « Intrade » iz Zadra izdana je kazeta i CD. Zahvaljujući velikoj društvenoj brizi tijekom 2009. godine proslavljena je petnaesta obljetnica kontinuiranog djelovanja tamburaškog orkestra u Ninu koji je na polju kulturno umjetničkog amaterizma proslavio povijesni grad Nin.

Vrijedno je također navesti još nekoliko sekcija koje su djelovale unutar društva. Folklorna skupina je djelovala od 1997.-1999. god., a dramska grupa od 2000.– 2002. god. Pored slavnih tamburaša najbolje se razvila sekcija mažoretkinja koja je najprije djelovala od 1997. – 2000. god., a ponovno obnovljena 2002. god. uspješno je djelovala do 2008. god. U aktivnostima kulturno umjetničko društvo «Branimir » prati veliki broj sponzora i donatora, a u brižljivoj evidenciji tijekom proslave 15. obljetnice Tamburaškog orkestra u Ninu održane dana 7. lipnja 2009. utvrđen je broj od dvijestojednog dobročinitelja.

Kulturno umjetničko društvo "Kuntrada" Zaton

Klapa Condura Nin

Mažoretkinje

Crkveni zbor Sv. Marcele

Udruga žena „Aenona“

Kulturno ljeto u Gradu Ninu

Već samim osnutkom Grada Nina osjetila se potreba značajnijeg promišljanja kulturne strategije, kako zbog svog specifičnog značenja u povijesti i kulturi Republike Hrvatske, tako i zbog svoje turističke orijentacije. Da ne bi ostao kruti spomenički grad sa ruralnim običajima pokušavamo osmisliti takav sadržaj ninskog kulturnog ljeta koji će privući posjetitelje iz urbanih i ruralnih sredina, kao i turiste kojih je nemali broj tijekom ljeta na ovom području.

Već nekoliko godina za redom sva kulturna događanja tijekom ljeta održavaju se na ljetnoj pozornici kod crkve Svetog Križa u Ninu, a nezaobilazni su sadržaji koncerti klapskog pjevanja, kazališne predstave i koncerti klasične glazbe.